Geven en ontvangen zijn twee van de belangrijkste dingen in een relatie. Hoe vaak neem je de tijd voor jezelf? Het antwoord is waarschijnlijk “niet genoeg” Wanneer was de laatste keer dat je je partner een massage van een uur hebt gegeven of hun favoriete drankje hebt gekocht? Dit lijken misschien kleine dingen, maar ze kunnen een groot verschil maken in hoe gelukkig je partner is. Het is makkelijk om verstrikt te raken in ons eigen leven en te vergeten wat onze partner zo leuk vindt. Maar door iets terug te doen, kunnen we die band verdiepen die ons samenhoudt bij alles wat het leven ons in de schoot werpt.
Je relatie gelukkig houden is geven en ontvangen. Mensen die een goede partner hebben, hebben oprechte aandacht voor hen, vertrouwen op al hun beslissingen en hebben ook ruimte voor vrijheid in het leven van de ander.
Geven en nemen
Veel verliefde mensen willen geven, maar vinden het moeilijk als ze niets terugkrijgen van hun partner. Toch is het belangrijk – je kunt geen gezonde relatie hebben als één persoon altijd al het werk doet! Degenen die zich echt opofferen voor anderen zeggen vaak dat geven hen een groot gevoel van eigenwaarde en voldoening geeft, terwijl ontvangen nooit helemaal zijn belofte waarmaakt, hoe hard ik het ook probeer…
Het enige wat nu nog rest is een vriendelijk advies: zorg ervoor dat je geliefde weet wat hij of zij bedoelt als hij of zij om iets specifieks vraagt (d.w.z., vraag niet “wil je het met me doen?” tenzij er voorwaarden aan verbonden zijn) en ga dan je gang en zie waar de dingen toe leiden 😉
Er is een tijd voor ontvangen en wanneer dat gebeurt, zal de persoon vervuld zijn. Maar in relaties waar het geven gelijk is aan of groter is dan het krijgen, kan dit resulteren in een onevenwicht tussen partners die liever ontvangen dan teruggeven uit angst dat hun partner niet meer wil wat er aangeboden wordt
Een gezonde balans ontstaat vanzelf omdat liefde beide partijen geneigd maakt om met gelijke hoeveelheden terug te geven, ongeacht wie het contact initieerde.
Soms ontkomen we er niet aan om uit verplichting te geven. Wanneer je partner verwachtingen heeft en je hem niet wilt teleurstellen, zoals bij bedrijfsuitjes of feestjes waar je zelf niet echt plezier aan beleeft. Maar zij het op prijs stellen als je meegaat, wat het veel minder gênant maakt dan wanneer er geen gasten zijn (in dit scenario). Op zo’n manier geven zegt niet veel over iemands hart omdat de ontvanger altijd het gevoel zal hebben dat er een gunst is verleend in plaats van liefde die vrijelijk en zonder verplichtingen is gegeven; maar – soms ontkom je er niet aan om uit liefde te geven.
Niet eisen
In een goede relatie kunnen eisen de relatie kapot maken. Het is vaak het geval dat wanneer partners beginnen te eisen van elkaar in hun relaties ze minder gelukkig. En zelfs beginnen te bedriegen elkaar vaker wel dan niet omdat beide partijen het gevoel gerechtigd waardoor ze ongelukkig met zichzelf om een of andere reden of zijn angst verlating kwesties uit de kindertijd hechtingsstijlen. Waardoor mensen denken dit is alles over wat je krijgt uit me dus waarom de moeite meer te proberen! De waarheid is echter dat er gezonde manieren zijn om met vraagverlegenheid om te gaan zonder al te veel van jezelf te eisen. Maar alleen als je bereid bent om te werken aan een open lijn in plaats van afgesloten te raken, want dat is meestal hoe dingen uiteindelijk gaan.
Een veeleisende partner zet zijn/haar tegenhanger gevangen en ontneemt hem of haar de vrijheid om vanuit liefde te geven. Dit is dodelijk voor een relatie omdat wanneer iemand eist, hij of zij nooit in ruil vervuld wordt, waardoor hij of zij zich gevangen voelt door wat gegeven werd zonder het volledig te verdienen.
Wanneer iemand geeft alleen omdat het verwacht wordt in plaats van liefdevol vrij gekozen acties hebben geen enkele impact op een van beide betrokken personen dus waarom de moeite doen? Het lijkt erop dat het delen van je tijd samen meer goed zou doen dan regelmatig een ons weg te geven alleen als beide partijen besluiten dat het de moeite waard is – maar dit vereist twee!
Laat elkaar vrij
Geluk is geen bestemming, maar eerder een voortdurend proces van zelfontdekking. Om gelukkig te zijn in relaties moet je ook genoeg vrijheid en ruimte hebben voor het geluk van je partner – dat betekent dat je hem/haar dezelfde mogelijkheden moet geven waardoor hij of zij ook het beste met zichzelf kan gedijen! Gelukkige koppels kunnen dit doen door eerlijk te zijn over wie ze zijn en tegelijkertijd trouw te blijven aan wie ze willen dat hun geliefde(n) wordt; het helpt ook als beide partijen zich gewaardeerd voelen op een bepaald niveau (en niet behandeld worden als “ander”).
Waar het hier om gaat? Loslaten…